Gevelstenen

Klei wordt in Nederland op vele plaatsen gevonden. We zouden kunnen zeggen: waar water is, komt klei voor en dus is het niet verwonderlijk dat we in ons land bijna overal klei vinden. Die klei wordt afgegraven en bij de fabriek opgeslagen. Omdat die natuurlijke klei een wisselende samenstelling heeft en daardoor niet altijd zonder meer verwerkbaar is, worden geschikte kleisoorten zorgvuldig uitgekozen en gemengd. De van de opslag komende klei ondergaat een aantal voorbewerkingen, waarbij het er om gaat een zo homogeen en goed mogelijk verwerkbaar materiaal te krijgen.

De voorbewerkte klei wordt vervolgens gevormd tot blokken ter grootte van een steen. Deze zogeheten vormelingen zijn nog vrij zacht en bevatten veel water. Om ze te kunnen bakken moeten ze eerst worden gedroogd. Dat gebeurt in speciale ruimten waarin ze enkele dagen verblijven. De gedroogde steen, ook wel groene steen genoemd, wordt dan naar de oven vervoerd en in de loop van een aantal dagen gebakken bij temperaturen van 1000 à 1100° C. Nadat de stenen zijn afgekoeld, worden ze al dan niet gesorteerd op het tasveld gezet, waar vandaan ze direct naar de bouw kunnen worden gebracht.

Voor ieder project de juiste baksteen.

Jonk bouwstoffen is al jarenlang leverancier van een uitgebreid assortiment aan gevelbakstenen van Nederlands grootste Fabrikanten. In onze showroom kunt u een selectie van het assortiment bezichtigen. Naast het standaard assortiment handvorm stenen, heeft Jonk ook een opmerkelijk assortiment strengpersstenen.